Opleiding tot zwemlesgever

Learn & grow maakt van jou een echte zwemlesgever! Onze opleiding zorgt ervoor dat je wordt klaargestoomd om aan slag te gaan bij de zwemlessen van Splash&GO. We leren jou de kneepjes van het vak met een theoretisch en praktisch onderdeel.

Algemene informatie

 • Verschillende modules
 • Persoonlijk traject (afhankelijk van je ervaring)
 • Je krijgt een eigen coach toegewezen
 • Deze opleiding is gratis
 • lesgever van Splash & go


Inhoud

Module 1: didactiek zwemlessen (2 uur)­­
Tijdens dit theoretische deel zal je een deel van onze werking en visie leren kennen alsook de manier hoe wij zwemles geven. Vooraleer we het over de oefenstof gaan hebben is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de didactische vaardigheden die nodig zijn om zwemles te geven. Dit gaat van veiligheid, tot positionering, tot foutenanalyse en nog veel meer. 

 • Motivatie
 • Didactiek zwemles
 
Module 2: Oefenstof zwemlessen (5 uur)

Deel 1 zal een theoretisch stuk zijn over de verschillende niveaus en de bijhorende oefeningen zoals: watergewenning, schoolslag en crawl. Deel 2 zal doorgaan in het zwembad en laten we zien hoe dit in de praktijk tot uiting komt. Je krijgt les van een coach die je laat zien hoe je alle oefeningen correct begeleid.

 • Deel 1 (theorie): Oefenstof 
 • Deel 2 (praktijk): voorbeeldles + oefenstof
 

Module 3: Stage (10 uur)
De praktische opleiding zal verspreid worden over 4 tot 6 weken waarbij je telkens één keer per week lesgeeft op dezelfde locatie, dag en tijdstip. Je kan zelf kiezen op welke locatie en dag je de opleiding wilt volgen. 

Het doel is om je klaar te stomen voor je eigen lessenreeks op te starten.

 • Lesdag 1: Observatie*
 • Lesdag 2: Co-teaching
 • Lesdag 3: Co-teaching
 • Lesdag 4: Teaching*
 • Lesdag 5: Evaluatie
 
Module 4: infosessie (1 uur)

Onze zwemlessen hebben een specifieke werking en een sterke visie. Wij vinden het belangrijk dat alles duidelijk is vooraleer je aan je eigen lessenreeks start. We overlopen ook je evaluatie zodat je de groeipunten en werkpunten kan meenemen naar de komende lessen. Je krijgt een welkomspakket en dan ben je officieel lid van het impact team.

Observatie

We laten je kennis maken met de kinderen waar je aan zal lesgeven de komende weken. Op deze manier ken je de namen en persoonlijke eigenschappen van de kinderen. Je maakt aan de hand van je observatie een lesvoorbereiding die je gaat gebruiken en aanpassen de komende lessen.

Teaching

Nu is het tijd voor het echte werk! De coach zal een stap achteruit nemen en je aan de volledige groep van 3 kinderen laten lesgeven. Hij/zij zal jouw werkpunten en sterke punten toelichten samen met tips voor je evaluatie.

Co-teaching

Om het zo aangenaam mogelijk te maken zorgen we ervoor dat het praktische deel rustig opgebouwd wordt. Je start met een observatie om je deelnemers te leren kennen en dan ga je samen met je coach lesgeven, dit noemen we co-teaching. Je zal starten met één deelnemer voor je rekening te nemen en dan bouwen we op in moeilijkheidsgraad. Uiteindelijk zal je aan een groepje van 3 deelnemers lesgeven en zal je coach een stapje naar achter zetten.

Evaluatie

De laatste les van het praktische gedeelte zal geëvalueerd worden om te bekijken waar je staat als lesgever.

Na je opleiding gaan we op de infosessie samen bekijken waar jouw sterke punten en groeipunten liggen.

Wat erna?

Als je geslaagd bent gaan we bekijken waar je te werk gesteld kan worden als lesgever van Splash & go. Je komt onder een coach te staan met je eigen deelnemers voor de komende lessenreeksen. In deze fase krijg je nog steeds ondersteuning om te blijven groeien als lesgever.

Deze website maakt gebruik van cookies